Strijd om rampplek MH17 gaat door

Het Oekraïense leger is voorlopig niet van plan de gevechten rondom het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte te staken. Dat heeft woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko woensdag gezegd. Volgens Lysenko hebben de rebellen landmijnen rondom het gebied geplaatst.

De woordvoerder zei dat Kiev alles doet wat in haar macht ligt om het werk van de deskundigen in het rampgebied mogelijk te maken. Omdat de regio 'tijdelijk in handen is van de terroristen' kan het Oekraïense leger hier echter de veiligheid niet garanderen, aldus Lysenko.

Een dag eerder leverde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) nog kritiek op de gevechten rond de rampplek. Volgens de minister moeten zowel de separatisten als het regeringsleger de vijandigheden in de omgeving staken. Alleen zo kan het Nederlandse onderzoeksteam het gebied bereiken en zijn werk doen.

Lysenko zei woensdag dat het leger de rebellen niet met raketten en artillerie bestookt, maar het gebied alleen met lichte wapens straat voor straat bevrijdt. Hierdoor wordt volgens hem geen schade toegebracht aan het rampgebied. Volgens Human Rights Watch zet de krijgsmacht wel degelijk raketten in en vallen daar burgerslachtoffers bij.

Lysenko zegt van plan te zijn de rebellen te omsingelen en af te snijden van aanleverroutes totdat zij zich overgeven.