Proef met taxi-app Uber in Amsterdam

Mensen in Amsterdam kunnen vanaf woensdag met taxi-app Uber ook meerijden met particuliere autobezitters. De ritten zijn ongeveer de helft goedkoper dan de prijs van een gewone taxi. Dat heeft het technologiebedrijf bekendgemaakt.

Het gaat om een proef waarvan de resultaten later aan de gemeente Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur worden aangeboden. Mensen die een auto nodig hebben, kunnen er een bestellen via de app. Betalen gaat automatisch via een gekoppelde creditcard.

Uber wil de vervoersmarkt openbreken en autobezit minder noodzakelijk maken. "Nederland telt acht miljoen personenauto's die plaats bieden aan en ruimte innemen voor gemiddeld vier personen, maar in de praktijk slechts door een persoon gebruikt worden. Lage autobezetting heeft een enorme impact op leefbaarheid, milieu, files, parkeren en energieverbruik", zo stelt het bedrijf in een verklaring.

Uber was al actief in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Tot nu toe was de app echter alleen te gebruiken om luxe auto's met privéchauffeurs te bestellen. In het buitenland leverde de komst van Uber al een storm van protest op onder taxichauffeurs. Ze verzetten zich tegen de opkomst van dergelijke bedrijven vanwege oneerlijke concurrentie. Ook stelden ze dat de chauffeurs ongetraind en onbevoegd zijn.

Alle particuliere bestuurders van Uber zijn zorgvuldig geselecteerd, benadrukt het bedrijf. Gebruikers krijgen 'een betrouwbare bestuurder en een veilige rit'.