Extreem-rechtse burgemeester verft kunstwerk blauw

De burgemeester van het oost-Franse dorpje Hayange ligt onder vuur omdat hij een 'saai' kunstwerk lichtblauw liet schilderen. Kunstenaar Alain Mila geloofde zijn oren niet toen hij hoorde dat zijn fontein van steen en metaal in de verf was gezet in een kleur die 'lijkt op het blauw in het logo van Front National', de politieke partij van burgemeester Fabien Engelmann.

Mila schrijft maandag op zijn Facebook-pagina blij te zijn met de steun die hij van zijn landgenoten krijgt. Hij werd onder meer gebeld door de Franse minister van cultuur, Aurélie Filippetti. "Ik ben dankbaar voor haar steun, omdat zij weet hoe ze haar werk moet doen", schrijft de kunstenaar. Het werk is een ei dat wordt ondersteund door een rots, wat symbool staat voor de bron van het leven.

"Een kunstwerk kan niet worden gewijzigd zonder toestemming van de kunstenaar", twitterde Filipetti maandag. "Dit incident roept op tot waakzaamheid", schreef ze verder over het Front National. Zelf is Filipetti lid van de socialistische partij.

De fontein werd in 2001 aangekocht toen de gemeente nog in socialistische handen was. Engelmann liet aan persdienst AFP weten niet te begrijpen waar de ophef over gaat. "Dat is nauwelijks kunst te noemen", oordeelde hij. "Het is een vrij sombere stad, we wilden het wat opfleuren." De burgemeester zegt het kunstwerk best terug te willen verkopen aan de kunstenaar.

Filipetti deed vorige week al een duit in het zakje. Ze liet in een officiële verklaring weten versteld te staan van de actie van Engelmann. "Dit incident toont aan hoe vertegenwoordigers van Front National staan tegenover culturele zaken."