Oekra´ens leger trekt Torez binnen

Het Oekraïense leger is maandag de stad Torez binnengetrokken. Dat heeft de regering bericht op haar website. Torez, een stad met ruim tachtigduizend inwoners, ligt vlak bij de plek waar MH17 neerstortte.

Het leger is in hevige gevechten verwikkeld met de pro-Russische separatisten in het oosten. De afgelopen weken winnen de regeringstroepen terrein. Torez ligt zo'n zeventig kilometer ten oosten van Donetsk, de belangrijkste stad die de rebellen nog in handen hebben. De rampplek ligt op zo'n vijftien kilometer. De internationale onderzoekers konden hun werkzaamheden vanwege de gevechten voor de tweede dag op rij niet uitvoeren.

Opmerkelijk genoeg zei Andrej Lysenko, een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad, maandag dat het leger momenteel niet actief is in een straal van veertig kilometer rond de rampplek.

De Oekraïense president Petro Porosjenko gaf vorige week opdracht om alle gevechtshandelingen rondom de rampplek te staken, om de internationale onderzoekers de kans te geven hun werk te doen.