'Beatles wilden Lord of the Rings verfilmen'

The Beatles hebben in de jaren zestig geprobeerd om The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien te verfilmen. Dat zegt Peter Jackson, die het fantasyepos verfilmde en nu bezig is met het het afmonteren van het derde en laatste deel van de Hobbit-trilogie.

"Serieus, ze zijn naar Stanley Kubrick gestapt voor de regie", zegt Jackson tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. "Dat was voordat Tolkien de rechten verkocht aan United Artists. Ze hebben het hem ook gevraagd, maar hij zei nee. Paul McCartney bevestigde het een paar jaar geleden, toen ik het hem vroeg."

De Nieuw-Zeelandse filmmaker kende al jaren geruchten dat The Lords of the Rings de volgende film na Help zou worden van The Beatles. "John Lennon zou Gollum spelen, George Harrison de rol van Gandalf en Ringo Starr die van Sam", vertelt Jackson. "Ook een hoop anderen zouden meedoen om de cast aan te vullen."

McCartney zei uiteindelijk blij te zijn geweest dat hun project destijds niet door is gegaan. "Dat was heel aardig van hem", vindt Jackson. "Hij zei: dan had jij die prachtige films van jou nooit gemaakt. Ik zei op mijn beurt dat hun versie vast een fantastische soundtrack zou hebben opgeleverd. Dat blijft een eeuwig gemis."