Ministerie roept op tot vertrek uit LibiŽ

Nederlanders in Libië kunnen het land het best verlaten. Dat advies heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gegeven. In het land bevinden zich naar schatting zeventig Nederlanders. De ambassade gaat deze week mogelijk dicht. In het land wordt al weken gevochten.

Het advies om het land te verlaten is tijdelijk. Mensen kunnen op eigen gelegenheid vertrekken, zo meldt het ministerie. De ambassade beschikt over de gegevens van ongeveer veertig Nederlanders in het land. Die zijn gewaarschuwd. Driekwart van hen wonen, met hun partner of gezin, in Tripoli.

Bij de Nederlandse ambassade werken vijf Nederlandse diplomaten en tien lokale medewerkers. Zij begeleiden deze week het vertrek van de Nederlanders en bereiden zich voor op een tijdelijke sluiting. De Verenigde Staten sloten hun ambassade zaterdag al.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een kleine twee weken geleden al een negatief reisadvies af voor het Noord-Afrikaanse land. In het land woeden hevige gevechten, onder meer bij het internationale vliegveld van de hoofdstad Tripoli, in de stad zelf, en rond de stad Benghazi. Milities strijden tegen het regeringsleger, maar vechten ook onderling.