Co÷rdinatie Nederlanders en Oekra´ners ontbreekt

De coördinatie tussen de Nederlandse forensisch experts en de Oekraïense rampenbestrijdingsdienst op de locaties waar de vlucht MH17 van Malaysian Airlines neerkwam is totaal afwezig.

Dat bleek zaterdag toen een team van vijftien Oekraïense rampenbestrijders (die nu feitelijk vallen onder de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk) ineens opdook aan de rand van het tarweveld bij het gehuchtje Hrabove. Daar zijn veel lichamen en delen van het vorige week donderdag neergeschoten vliegtuig neergekomen. De rampenbestrijders trokken twee keer in linie over het veld, volgens een van de teamleden omdat het tarwe binnenkort geoogst moet worden.

Michel Öz van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), momenteel met drie collega's aanwezig in Oost-Oekraïne, toont zich ongelukkig met de actie van de Oekraïense rampenbestrijders. 'Wij hebben daar niets mee te maken. Ik weet ook niet wie hiertoe opdracht heeft gegeven", zegt Öz, die vreest dat dit soort verrichtingen het onderzoek van de Nederlanders in de wielen kan rijden.

De zoektocht van zaterdag verliep erg onzorgvuldig. De medewerkers trokken niet gelijk op en liepen zeker tien tot vijftien meter uit elkaar. Verder ontbrak gps-apparatuur om eventuele vindplaatsen van resten te kunnen vastleggen.

Of Öz nog zijn beklag gaat doen bij de leiding van de Volksrepubliek Donetsk (de pro-Russische separatisten), weet hij nog niet. 'Ik weet niet of dat wel landt.'

De inspanningen van de rampenbestrijders waren opmerkelijk, omdat ze zich dagenlang niet op de ramplocatie hadden vertoond. Dinsdag hadden ze hun tenten ingepakt en waren ze verdwenen. Uitgerekend een dag nadat de Nederlandse forensisch experts hun eerste ronde langs de locaties hadden gemaakt, verschenen ze ineens weer te plaatse.