'Onbedekte lichamen op rampplek'

Op de plaats waar vorige week vlucht MH17 neerstortte liggen nog altijd onbedekte stoffelijke resten van slachtoffers. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zaterdag gezegd. Volgens hem is het daarom van belang dat er een internationale troepenmacht naar Oekraïne gaat om de rampplek te beveiligen.

"Het is overduidelijk dat er nog onbedekte lichamen in het gebied liggen. Dat maakt het belangrijker dan ooit om een internationaal team naar de rampplek te sturen om de overblijfselen te bergen, te helpen bij het onderzoek en recht te krijgen voor de slachtoffers en nabestaanden", zei Abbott volgens Australische media. "Elke dag dat de rampplek niet wordt beveiligd, worden de stoffelijke resten verder blootgesteld aan de Europese zomer, dieren en ander gerommel."

Australië is voornemens om militairen mee te sturen met een kleine tweehonderd politieagenten. Nederland beslist dit weekeinde over het sturen van eventuele bewapende militairen. Wel zijn er al veertig marechaussees in het gebied om te helpen bij het onderzoek.