Ebola verspreidt zich naar Nigeria

In Nigeria is vrijdag voor het eerst iemand aan ebola overleden sinds de huidige epidemie-uitbraak. Dat heeft minister van volksgezondheid Onyebuchi Chukwu bekendgemaakt. Tot nu toe had de dodelijke ziekte zich alleen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia verspreid.

Volgens de minister geldt nu bij alle grensposten naar Nigeria 'code rood'. Gezondheidsmedewerkers onderzoeken alle mensen die in contact zijn geweest met de overledene. De man werd zo snel mogelijk in quarantaine geplaatst nadat hij symptomen van ebola had vertoond.

De patiënt was een Liberiaanse regeringsmedewerker die op dinsdag in Nigeria aankwam. Hij was in het land voor een internationale conferentie. Uit bloedtests bleek dat hij aan ebola leed.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is deze uitbraak de dodelijkste die zij heeft meegemaakt. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. Sinds het begin van de epidemie zijn zeker 660 mensen overleden en 1093 personen besmet geraakt.