Namen op EU-sanctielijst bekend

De Europese Unie heeft de namen bekend gemaakt tegen wie nieuwe sancties zijn getroffen wegens betrokkenheid bij de onrust in Oekraïne. Het gaat onder meer om de hoogste veiligheidsfunctionarissen van de Russische president Poetin en de twee 'volksrepublieken' die de rebellen in Oost-Oekraïne hebben uitgeroepen.

In totaal worden er vijftien personen en achttien 'entiteiten' aan de lijst toegevoegd omdat ze een ondersteunende rol hebben vervuld bij de annexatie van de Krim en de separatistische opstand in Oost-Oekraïne. Zij krijgen een inreisverbod in de EU en hun tegoeden in EU-lidstaten worden bevroren.

Op de lijst staan de bazen van de Russische geheime dienst FSB en de buitenlandse inlichtingendienst SVR, Aleksandr Bortnikov en Michail Fradkov, en voorzitter Nikolaj Patroesjev van Ruslands Nationale Veiligheidsraad. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov wordt gestraft omdat hij strijders naar Oost-Oekraïne stuurt om tegen het regeringsleger te vechten.

Ook de zelfuitgeroepen 'volksrepublieken' van de rebellen in Donetsk en Loehansk komen op de EU-sanctielijst, evenals zeven separatistische organisaties en milities. Brussel bekijkt nog of de twee 'republieken' als terroristische organisaties kunnen worden aangemerkt. Verder zijn er strafmaatregelen tegen negen staatsbedrijven op de Krim die door Rusland zijn ingepikt nadat het in maart het schiereiland annexeerde.

De Unie heeft ook de criteria voor EU-sancties verruimd. Die gelden nu ook voor eenieder die de verantwoordelijken voor de onrust in Oost-Oekraïne financieel of materieel ondersteunt. Hierdoor komen nu ook Russische oligarchen uit de kring rond Poetin die van de Oekraïense crisis profiteren in het vizier. De eerste namen op deze 'trawantenlijst' volgen volgende week.

De EU-regeringsleiders kunnen volgende week al verdergaande sancties afkondigen die hele sectoren van de Russische economie zullen treffen. De strafmaatregelen zouden gericht zijn op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie (vooral waar het energie betreft) en van 'dual use'-producten, die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

De EU-ambassadeurs praten bespreken volgende week dinsdag verder over de ontwerptekst. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hoopt dat de regeringsleiders dan meteen een beslissing kunnen nemen over sancties via hun ambassadeurs, zonder daarvoor eerst een EU-top bijeen te roepen.