Politie onderzoekt beelden anti-joodse demonstratie

De politie gaat beelden die donderdagavond tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag zijn gemaakt bekijken om te zien of grenzen zijn overschreden. Met de beelden kan alsnog worden vastgesteld of tijdens de demonstratie strafbare feiten zijn gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De beelden met geluidsopnamen worden bekeken met een tolk om de Arabisch gesproken leuzen en teksten te vertalen. Als blijkt dat sprake is van een strafbaar feit, dan wordt daartegen opgetreden, laat een woordvoerder van het OM weten.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag liet eerder weten dat bij het protest geen grenzen zijn overschreden. De politie was bij het protest aanwezig met een agent die Arabisch spreekt. De leuzen die werden geroepen, werden op dat moment niet als strafbaar gezien.

Het Centraal Joods Overleg vindt het 'onbegrijpelijk en onacceptabel' dat de politie niet heeft ingegrepen. Er zouden wettelijke en ethische grenzen zijn overschreden. De organisatie zegt in gesprek te willen met de overheid.

Tijdens de demonstratie donderdag in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De veertig tot vijftig demonstranten, onder wie sympathisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een journaliste van Geenstijl.