Huishoudens met betaalrisico in 10 jaar verdubbeld

Het aantal huishoudens dat het gevaar loopt de huur of hypotheek niet meer te kunnen ophoesten, is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens zitten in de gevarenzone, tegen 214.000 in 2002. Het Planbureau voor de Leefomgeving meldt dat donderdag.

De crisis trok een zware wissel op de huishoudens, die daardoor in de knel kwamen. Ze kampen volgens het planbureau met een betaalrisico omdat ze een besteedbaar inkomen hebben dat zo laag is dat ze de netto woonlasten en basisuitgaven voor levensonderhoud niet kunnen betalen.

Het PBL baseert zich op cijfers uit 2012. Toen hadden 384.000 huurders en 126.000 huiseigenaren moeite de eindjes aan elkaar te knopen omdat hun besteedbaar inkomen onder de ondergrens zat. Dat komt neer op dertien procent van de huurders en drie procent van de woningeigenaren.

Dat de huishoudens in een risicogebied zitten, wil nog niet zeggen dat zij ook allemaal een betalingsachterstand hebben, aldus het PBL.

De meeste risicohuishoudens die een huurhuis hebben, zijn terug te vinden in Amsterdam, Noord-Friesland, Groningen en vooral Flevoland. In die laatste provincie heeft bijna een kwart van de huurders een dreigend betalingprobleem. Bij huiseigenaren zijn de regionale verschillen kleiner.