Slechtste bioscoopzomer VS in dertig jaar

De opbrengst van Amerikaanse bioscopen valt deze zomer vijftien tot twintig procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het de slechtste filmzomer in dertig jaar, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Voor het eerst sinds 2001 heeft nog geen enkele film in de Verenigde Staten een recette van meer dan driehonderd miljoen dollar weten te halen, en de totale Amerikaanse bioscoopopbrengst haalt waarschijnlijk de vier miljard niet. Aan het eind van het jaar wordt daarmee een verlies van vier tot vijf procent verwacht.

Met nog zo'n zes weken te gaan tot Labor Day in september, het officieuze eind van de Amerikaanse zomer, hebben vele studiobazen de hoop definitief laten varen. "Ik zou willen dat ik voor Netflix werkte", zegt een van hen anoniem.

Een mogelijke oorzaak kan zijn dat enkele grote films dit jaar buiten de zomerperiode vallen. Zo verscheen het immens succesvolle Captain America: The Winter Soldier al in april en werd fast & Furious 7 uitgesteld tot volgend jaar vanwege de dood van hoofdrolspeler Paul Walker tijdens een auto-ongeluk.

"Hiermee hebben we ons momentum verloren", zegt Paul Dergarabedian van Rentrak, dat onder meer bioscooprecettes en bezoekcijfers bijhoudt. "Mensen komen niet meer naar de bioscoop, waardoor ze de trailers niet meer zien, waardoor ze niet meer naar de bioscoop komen, enzovoorts."

Een andere oorzaak voor afnemend bioscoopbezoek is de groeiende populariteit van tv-series. Ook veel acteurs zijn inmiddels van mening dat het betere werk tegenwoordig bij tv-series te halen valt. "We moeten accepteren dat de tijden veranderen en niet te veel blijven kijken naar het verleden", zegt filmmaker Jon Favreau, bekend van onder meer Iron Man.

Maar er zijn ook positievere geluiden, waarin de verwachting wordt uitgesproken dat de zomer van 2015 de boeken in gaat als een van de succesvolste zomers ooit. Dan komen megaproducties als Avengers: Age of Ultron, Jurassic World en Despicable Me-spinoff Minions uit. "Het is cyclisch", zegt Simon Kinsberg, producent van de X-Men-films. "Volgend jaar wordt de grootste bioscoopopbrengst ooit binnengehaald en praat niemand meer over dit jaar."