Burgers gaan in beroep tegen Plasterk om NSA-vonnis

De coalitie van burgers en organisaties gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat Nederlandse inlichtingendiensten gegevens mogen uitwisselen met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat melden de advocaten van de coalitie woensdag.

De rechter geeft de Nederlandse staat 'een vrijbrief' om zonder rechtsbescherming grote hoeveelheden gegevens van haar burgers te verzamelen via buitenlandse inlichtingendiensten, reageren de advocaten. "Massale inbreuken op het recht op privacy van individuele burgers lijken hiermee te zijn gelegitimeerd", aldus een van de advocaten, Bart Nooitgedacht.

De rechtbank stelde woensdag minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in het gelijk door te oordelen dat de gegevensuitwisseling met de NSA door de beugel kan. De nationale veiligheid gaf hierbij de doorslag, is een van de overwegingen.

"Kennelijk vindt de rechtbank dat het recht op privacy minder gewicht in de schaal legt bij de inzet van bevoegdheden van inlichtingendiensten. Dat is nogal wat", reageert de andere advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Juist waar de werkwijze van geheime diensten zich onttrekt aan de democratische controle, moet die werkwijze een voldoende duidelijke en wettelijke basis hebben, vindt hij.

De advocaten hadden bij de rechtszaak geëist dat Nederland stopt met het gebruiken van geheime informatie die Britse en Amerikaanse diensten in strijd met het Nederlands recht hebben verzameld. Hiermee zou illegaal verkregen informatie worden 'witgewassen'.