Frankrijk zal Russisch oorlogsschip gewoon leveren

Frankrijk zet de verkoop van een marineschip aan Rusland gewoon door, ondanks de roep om een wapenembargo voor het land naar aanleiding van vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Franse regering dinsdag bekendgemaakt. Het is een teken dat handelsbelangen harde Europese sancties tegen de Russen in de weg kunnen staan.

Volgens het Westen steunt Rusland de opstandelingen in het oosten van Oekraïne die beschuldigd worden van het neerschieten van vlucht MH17. Sommige landen, onder andere het Verenigd Koninkrijk, menen dat de aanval de verhoudingen op scherp heeft gezet waardoor Europa het zich niet kan permitteren om zich zachtmoedig op te stellen. Anderen zijn voorzichtiger, met de mogelijke kosten van een verstoorde handelsrelatie in het achterhoofd.

Maandag zei de Franse president François Hollande dat het veel geld kost als de oorlogsbodem niet geleverd wordt aan Rusland. Het eerste schip, de Vladivostok, is bijna af en wordt in oktober afgeleverd. "Rusland heeft betaald. We zouden anderhalf miljard euro moeten terugstorten", zei hij. De levering van een tweede schip, dat bij dezelfde deal werd besteld, zou volgens Hollande kunnen 'afhangen van de Russische opstelling'.

De Europese Unie dreigt met vergaande sancties tegen Rusland, inclusief een wapenembargo, als het land het onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne niet faciliteert.

Volgens Hollande zou de verkoop van de Vladivostok door eventuele nieuwe maatregelen niet gehinderd worden, omdat de verkoop al in 2011 rond was. Overheidsfunctionarissen hebben er ook op gewezen dat het schip zonder wapens geleverd wordt.