Hilversum treft voorbereidingen voor lichamen MH17

Op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden dinsdagmiddag de eerste voorbereidingen getroffen voor de aankomst van de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17. Zo worden koelcontainers geplaatst om de lichamen in op te slaan.

De eerste vlucht met lichamen landt naar verwachting woensdag in de loop van de dag op vliegbasis Eindhoven. In Charkov worden dinsdagmiddag voorbereidingen getroffen voor het transport naar Nederland. Zodra een aantal slachtoffers klaar is voor transport, vertrekt een Nederlands Hercules-vliegtuig naar Eindhoven.

De lichamen worden daarna via de weg overgebracht naar de kazerne in Hilversum. Het is volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie nog niet bekend of daarvoor straten worden afgesloten.

Eenmaal in Hilversum worden de slachtoffers geïndentificeerd. Zodra een identiteit bekend is, wordt als eerste de familie geïnformeerd. Premier Mark Rutte zei eerder op de dag dat het proces van identificatie soms snel kan gaan, maar ook weken of zelfs maanden in beslag kan nemen.

Het Nederlandse forensisch team dat de leiding heeft over het identificatieproces heeft volgens de woordvoerder van Veiligheid en Justitie bewust gekozen voor de kazerne in Hilversum boven het NFI in Rijswijk. "Het is een militair terrein waar veel kennis en knowhow is van medische zaken en identificatie." In de kazerne is het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen gevestigd.