'Nederland rust niet tot daders zijn bestraft'

Zodra onderzoek heeft uitgewezen wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17, moeten de daders hun verdiende straf krijgen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond tegen de VN-Veiligheidsraad in New York. "Mijn land zal niet rusten tot alle feiten boven tafel zijn en de verantwoordelijken zijn bestraft."

Timmermans mocht spreken nadat de Veiligheidsraad unaniem een resolutie had aangenomen waarin het neerhalen van de lijnvlucht met 298 doden tot gevolg wordt veroordeeld. Ook Rusland stemde in met de tekst die vraagt om vrije toegang tot het rampgebied voor internationale onderzoekers en een plaatselijk staakt-het-vuren. Ook de belemmeringen die gewapende groepen de afgelopen dagen hebben opgeworpen worden veroordeeld.

"Hoe vreselijk moeten de laatste momenten van hun leven zijn geweest toen ze wisten dat het vliegtuig neer zou storten", zei de minister over de inzittenden. "We zullen het nooit weten. Het verlies van bijna tweehonderd landgenoten heeft een gat in het hart van de Nederlandse natie geslagen en heeft verdriet, woede en wanhoop veroorzaakt", aldus Timmermans. Met de wanhoop doelde hij op het 'martelend trage' tempo waarin de rampplek werd veiliggesteld en de stoffelijke overschoten zijn geborgen.

De hoogste prioriteit is ervoor zorgen dat de slachtoffers thuiskomen, herhaalde de bewindsman. "Tot mijn sterfdag zal ik niet begrijpen waarom het zo lang duurde voordat de reddingswerkers toestemming kregen hun moeilijke werk te doen en dat menselijke resten inzet werden van een politiek spel."

"Beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, bagage die wordt geopend en paspoorten die worden getoond deed ons verdriet omslaan in woede", vervolgde Timmermans. "We eisen ongehinderde toegang tot het terrein. We eisen dat de plek van de crash respectvol wordt behandeld. We eisen waardigheid voor de slachtoffers en de velen die treuren."

Timmermans riep iedereen die de lokale situatie kan beïnvloeden op om ervoor te zorgen dat de lichamen zonder verdere vertraging kunnen worden gerepatrieerd. Nu Nederland de leiding heeft in het identificatieproces, beloofde hij dat alle stoffelijke overschotten naar huis worden gebracht, waar dat ook mag zijn.

Rusland eiste dat de de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de VN, de leiding over het onderzoek naar de ramp met het Maleisische passagiersvliegtuig kreeg. De Russen wilden verhinderen dat de Oekraïense autoriteiten het voortouw zouden nemen. De uiteindelijke compromistekst voorziet in een rol voor zowel Kiev als de ICAO.

Nederland speelt daarin volgens Timmermans een leidende rol. De bewindsman verwelkomde dat er een goed onderzoek komt naar de oorzaak van de 'tragedie' met de MH17. Hij verzekerde dat alles in het werk wordt gesteld om dat tot een goed einde te brengen.