Aldi-oprichter Karl Albrecht (94) overleden

De laatste overgebleven oprichter van supermarktketen Aldi, de steenrijke Duitser Karl Albrecht, is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij is woensdag al gestorven, zo maakte de Frankfurter Allgemeine Zeitung maandag bekend. Albrecht begon Aldi in 1946 samen met zijn twee jaar jongere broer Theo, die in juli van 2010 overleed.

De gebroeders Albrecht begonnen Aldi - een samentrekking van Albrecht en Discount - met een familiewinkel in Essen. Binnen twaalf jaar wisten zij hun zaak uit te breiden naar een keten met 170 vestigingen. In 1960 kregen de broers echter onenigheid over of ze tabak moesten verkopen en werd het bedrijf in tweeën gesplitst.

Theo nam op dat moment Aldi Nord onder zijn hoede en werd zo verantwoordelijk voor de winkels in onder meer Noord-Duitsland, Polen en Frankrijk. Theo's broer Karl ging verder met Aldi Süd, als eigenaar van de winkels in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Inmiddels hebben beide takken samen een kleine tienduizend filialen. Ook de Nederlandse winkels vallen onder de noordelijke Aldi-tak.

Karl Albrecht stond al langere tijd te boek als de rijkste Duitser met een vermogen van bijna achttien miljard euro. De erfgenamen van zijn broer Theo zijn de op een na rijkste in Duitsland en bezitten samen zestien miljard euro. Met Lidl-eigenaar Dieter Schwarz is ook nummer drie op de lijst een supermarkteigenaar.