Botox-fabrikant schrapt 1500 banen

Farmaceut Allergan schrapt vijftienhonderd banen om een vijandige overname door branchegenoot Valeant te dwarsbomen. Dertien procent van het personeelsbestand van de maker van Botox wordt opgeheven om kosten te besparen en de aandeelhouders te overtuigen van de toekomst van Allergan als zelfstandig bedrijf. Dat schrijft de Financial Times.

De maatregel moet volgend jaar tot een besparing van 475 miljoen dollar (351 miljoen euro) leiden. Naast de banen die verdwijnen schrapt Allergan ook nog eens 250 vacante posities.

Topman Allergan David Pyott zei maandag dat Allergan in het tweede kwartaal de grootste stijging in omzet ooit had behaald. Allergan boekte 418 miljoen dollar winst, tegen 361 miljoen vorig jaar.

Valeant deed al meerdere pogingen om Allergan over te nemen. In juni besloot het concern de aandeelhouders direct te benaderen, waarmee het een vijandig overnamebod deed ter waarde van 53 miljard dollar. Dat bod onderwaardeerde de waarde van het bedrijf volgens de top van Allergan. "Het bedrijf is prima in staat om zelf de waarde voor aandeelhouders te verhogen", zei Pyott vorige maand.