Illegale sigarettenfabriek opgerold in Brabant

In het Brabantse Giessen is vrijdag een illegale sigarettenfabriek opgerold. Er lag een lading van ongeveer 650 duizend sigaretten en zo'n zesduizend kilo tabak. In een vrachtwagen in Boxtel werd vrijdag daarnaast zevenduizend kilo tabak gevonden. Als de sigaretten op de Nederlandse markt waren gekomen, was voor vermoedelijk een miljoen euro aan accijns ontdoken, meldt het ministerie van Financiën maandag.

De fiscale opsporingsdienst FIOD en de politie ontdekten de fabriek na een anonieme tip. Tijdens doorzoekingen van twee bedrijfspanden werd een volledige productielijn voor het fabriceren van sigaretten ontdekt. Ook lag in de illegale fabriek een grote hoeveelheid materiaal voor de productie van sigaretten, zoals filters, papier, folie en dozen. Op de bovenverdieping van een van de panden was een slaapkamer, vermoedelijk bestemd voor personeel van de illegale fabriek.

De tabak in de vrachtwagen in Boxtel, die onbeheerd leek te zijn achtergelaten en daarom aan een nadere controle werd onderworpen, is vermoedelijk van dezelfde organisatie. Twee verdachten zijn aangehouden, maar inmiddels weer op vrije voeten. Ze blijven wel verdachte in de zaak.

De sigaretten waren vermoedelijk bestemd voor de Europese markt. Al het aangetroffen materiaal is vrijdag en zaterdag afgevoerd.