Rutte wil identificatie in Nederland, Jatsenjoek akkoord

Premier Mark Rutte (VVD) wil dat de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Nederland plaatsvindt. Dat zei hij maandag tijdens de briefing in de Tweede Kamer.

Identificatie van de slachtoffers is hoog specialistisch werk, zei Rutte. Dat kan wel in Oekraïne, maar dat kost simpelweg meer tijd. "Het zou veel sneller gaan als het in Nederland kan." Nederland is daarover in gesprek met Oekraïne.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei maandag in Kiev dat Oekraïne bereid is om de lichamen naar Nederland te laten overbrengen voor identificatie. Volgens hem beschikt Nederland over betere faciliteiten om dat te doen dan Oekraïne. Het onderzoek moet onder leiding van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO in Nederland plaatsvinden.

In een verklaring op de presidentiële website liet tevens Porosjenko weten dat alles in het werk moet worden gesteld om de lichamen van de slachtoffers zo snel mogelijk over te dragen aan de familie en nabestaanden zodat ze kunnen worden begraven.

De Oekraïnse president benadrukte dat Nederland en Oekraïne hebben afgesproken samen te werken bij het onderzoek. Die samenwerking beperkt zich niet alleen tot de ramp zelf; ook bij het voor de rechter brengen van de daders wordt de samenwerking gezocht. "We hebben de garantie gekregen dat Nederland volledig samenwerkt met de onderzoekscommissie", aldus Porosjenko.

Een Nederlands Hercules-vliegtuig is inmiddels aangekomen in Charkov, met daarin identificatie-experts. Rutte wil dat de treinen met de stoffelijke overschotten snel naar Charkov vertrekt. Charkov ligt buiten het gebied in Oekraïne waar pro-Russische separatisten het voor het zeggen hebben.

De koelwagons met daarin de lichamen van ruim 250 van de 298 lichamen van de slachtoffers staan maandag nog op het station van Torez, vlak bij de plek waar vlucht MH17 donderdag neerstortte. Het is nog niet duidelijk wanneer ze vertrekken en waarheen. Daarover moet worden onderhandeld met de separatisten. Eerder op de dag zei de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dat Nederland wat Oekraïne betreft het voortouw moest nemen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag liet maandag weten dat nog geen besluit is gevallen over de precieze rol van Nederland bij het onderzoek.