'Porosjenko stopt offensief rond rampplek'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft opdracht gegeven om alle gevechtshandelingen in een straal van veertig kilometer rond de locatie waar rampvlucht MH17 neerstortte te staken. Dat zei hij maandag bij een bezoek aan de Maleisische ambassade, meldt het Russische persbureau Interfax.

Het leger is in de regio's Donetsk en Loehansk bezig om het gezag over het gebied te heroveren op pro-Russische separatisten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte donderdag neer bij Hrabove, in de regio Donetsk.

Het Oekraïense staatshoofd zei ook dat hij wil dat Russische experts worden uitgenodigd om deel te nemen aan het internationale onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van het toestel. Hij benadrukte dat het onderzoek maximaal transparant moet geschieden.

Ook onderzoekers uit Nederland, Maleisië, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten zouden bij het onderzoek moeten worden betrokken. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei maandag dat hij wil dat Nederland het voortouw neemt bij het onderzoek.

Oekraïne gaat er, net als de VS, van uit dat het vliegtuig uit Amsterdam uit de lucht werd geschoten met een raket. Die werd gelanceerd uit door separatisten gecontroleerd gebied. Volgens Rusland en de separatisten draagt juist Oekraïne direct of indirect de schuld aan de crash.

Alle 298 inzittenden van de rampvlucht, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om het leven.