Offensief in Gaza eist meer dan vijfhonderd levens

Het dodental in de Gazastrook als gevolg van het Israëlische grondoffensief is opgelopen tot 501. Dat hebben gezondheidswerkers in Gaza maandag gezegd. Zondag was de dodelijkste dag in twee weken tijd.

Ashraf al-Kidra van het Gazaanse ministerie van volksgezondheid zei maandag dat reddingswerkers bij de stad Khan Younis onder het puin van een kapotgeschoten huis lichamen vandaan halen. Het huis werd maandag in alle vroegte getroffen bij een Israëlische luchtaanval. Er zijn al ruim twintig lichamen geborgen en twee mensen konden levend onder het puin vandaan worden gehaald.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die op verzoek van Jordanië zondag voor een spoedzitting bijeen kwam, liet weten zich grote zorgen te maken over het almaar toenemende aantal burgerslachtoffers in Gaza en heeft geëist dat er direct een wapenstilstand wordt gesloten. Naast de ruim vijfhonderd Palestijnen zijn ook twintig Israëliërs om het leven gekomen, onder wie dertien militairen.

VN-chef Ban Ki-moon noemde het offensief van Israël 'afgrijselijk' en zei dat er meer moet worden gedaan om burgers te beschermen. Jordanië eiste zondag dat er een resolutie zou worden aangenomen waarin onder andere werd opgeroepen tot het beschermen van burgers en het toelaten van humanitaire hulp in Gaza. De concept-resolutie die door Jordanië was ingediend werd echter niet besproken. In plaats daarvan werd een verklaring uitgegeven waarin staat dat de humanitaire situatie in het gebied moet worden verbeterd. Ook worden de pogingen van Egypte te bemiddelen bij een wapenstilstand verwelkomd.

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour was teleurgesteld en zei dat hij vooraf had gehoopt op een resolutie waarin het geweld werd veroordeeld.