Kamer wil bijgepraat worden over vliegramp

De Tweede Kamer wil bijgepraat worden over de crash van het Malaysia Airlines-toestel in het oosten van Oekraïne. Een bespreking met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zal vermoedelijk maandag plaatsvinden. Een Kamermeerderheid heeft hier een voorstel voor ingediend.

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken zal vermoedelijk worden bijgepraat over de laatste stand van zaken. Onduidelijk is nog welke vorm het overleg moet krijgen. Gezien de omvang van de ramp wil de Kamer zich terughoudend opstellen. Vermoedelijk krijgt het debat daarom de vorm van een openbare briefing. Het kabinet geeft de laatste stand van zaken, de Kamer kan daar kort een toelichting op geven.

Vermoedelijk zal de Kamer ook met het Kabinet willen afstemmen wat er dinsdag besproken moet worden in de Raad voor Buitenlandse Zaken in Brussel. Dat EU-overleg stond al op de agenda, maar krijgt door de recente vliegramp boven Oekraïne een totaal ander karakter.

Bij de vliegtuigcrash kwamen afgelopen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het toestel is hoogstwaarschijnlijk uit de lucht geschoten.