Banken alert op misbruik bankpassen na ramp

De Nederlandse banken zijn alert op misbruik van bankpassen van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Dat laat de Nederlandse Vereniging van Banken zaterdag weten. Schade die ontstaat met gestolen bankpassen van de crashlocatie wordt vergoed.

Aanleiding voor de verklaring van de banken zijn berichten in internationale media dat mogelijk bankpassen van slachtoffers zijn gestolen. De situatie op de ramplocatie is chaotisch, zo meldde ook een Novum-verslaggever zaterdag. Het toestel crashte in gebied dat wordt beheerst door pro-Russische separatisten.

De banken wijzen erop dat een bankpas zonder pincode in principe onbruikbaar is. Zo nodig worden preventieve maatregelen genomen. Normaal gesproken vergoeden de banken geen schade als blijkt dat onzorgvuldig met de pincode is omgesprongen.

Bij de crash van het toestel kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders. Het toestel van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur is naar alle waarschijnlijk neergehaald met een raket.