Teamleider OVSE: samenwerking separatisten beter

De samenwerking tussen de pro-Russische separatisten en de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zaterdag iets soepeler verlopen dan vrijdag. Dat heeft Alexander Hug, leider van de groep waarnemers die in Oost-Oekraïne is in verband met de vliegramp, gezegd. Hij zei dat de waarnemers dit keer meer hebben kunnen zien 'van de omstandigheden zoals ze aan ons gepresenteerd zijn'.

Hug zei tevens dat het waarnemersteam zondag of maandag nog een keer naar het gebied toe gaat. Dan willen de waarnemers ook op andere plekken kijken waar lichamen en brokstukken zijn neergekomen. Hug wilde niet ingaan op het werk van reddingswerkers. Hij liet weten geen oordeel te hebben over een lopend onderzoek, maar wel te rapporteren dat reddingswerkers lichamen hebben geborgen.

De situatie ter plekke is chaotisch, aldus een verslaggever van Novum Nieuws. Reddingswerkers staan onder toezicht van pro-Russische separatisten. Die controleren het gebied waar de lichamen en brokstukken nog altijd verspreid liggen. "Het is volstrekt onduidelijk wie deze reddingswerkers nu zijn", aldus de verslaggever. "Ze werken samen met de rebellen en komen uit Donetsk. Ze verplaatsen de lijken naar de kant van de weg. Het is volstrekt onduidelijk op wiens gezag ze dat nu doen."

Hoewel de OVSE-waarnemers zaterdag niet vrijelijk mochten rondlopen door het rampgebied, konden ze wel contacten leggen met mensen die in het rampgebied wonen. Zo bezocht OVSE-teamleider Hug het huis van een bewoner die nu tussen de brokstukken woont.

Vrijdag werd een OVSE-delegatie na een kort bezoek weggestuurd door de rebellen, terwijl eerder de garantie was gegeven door de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, dat de waarnemers zonder beperkingen hun werk konden doen.