Verkeersminister MaleisiŽ reist naar rampplek

De Maleisische minister van Transport Datuk Seri Liow Tiong Lai reist zaterdag naar Oekraïne. De verkeersminister wil er zeker van zijn dat onderzoekers toegang hebben tot het rampgebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Dat melden Maleisische media zaterdag.

Evenals minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil de Maleisische verkeersminister er zeker van zijn dat onderzoekers het gebied vrij in kunnen komen en dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken.

Tijdens een persconferentie in Maleisië maakte de verkeersminister vrijdag bekend dat zijn regering uitgaat van een aanslag op vlucht MH17. Maleisië baseert zich op inlichtingen van de Amerikaanse en Oekraïense veiligheidsdiensten. Nederland gaat er vooralsnog vanuit dat het vliegtuig, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, 'hoogstwaarschijnlijk' is neergeschoten.

Vrijdagmiddag werden nog medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehinderd toen ze bij het gecrashte toestel wilden kijken. Ze werden op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers. Toen iemand wel verder wilde lopen, werd er een waarschuwingsschot gelost door een pro-Russische separatist.