Irak: ruim 5500 burgerdoden in halfjaar tijd

Het geweld in Irak heeft in de eerste zes maanden van dit jaar aan zeker 5576 burgers het leven gekost. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van de missie van de Verenigde Naties in Irak.

Nog eens 11.665 burgers raakten tussen 1 januari en eind juni gewond en 1,2 miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven. In heel 2013 kwamen in Irak 7800 burgers door geweld om het leven en dat was het hoogste dodental sinds jaren.

De sterke stijging van het aantal burgerdoden dit jaar moet worden toegeschreven aan de opmars van de soennitische jihadgroep Islamitische Staat (ISIS), die in januari begon met de verovering van Fallujah en een deel van Ramadi, steden in de provincie Anbar. In juni kregen de jihadisten een groot deel van het noorden en westen van Irak in handen.

Het geweld 'heeft onmetelijke ontberingen en onmetelijk lijden bij de burgerbevolking teweeggebracht, in de vorm van grootschalige moord, verwondingen en de vernietiging van middelen van bestaan en eigendommen', stellen de VN.

In het rapport worden ook mensenrechtenschendingen beschreven waaraan beide partijen in het conflict zich schuldig zouden hebben gemaakt en die mogelijk aangemerkt kunnen worden als misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden. ISIS en zijn bondgenoten hebben op systematische en kolossale wijze misdaden begaan tegenover de burgerbevolking, zoals moorden, seksueel geweld, ontvoeringen, vernietiging van eigendommen en aanvallen op religieuze doelen, aldus de VN. Ook het Iraakse leger heeft misdrijven begaan, waaronder het standrechtelijk executeren van gevangenen en arrestanten, zo staat in het rapport.