Rood slot na neerstorten vliegtuig

De Europese beurzen zijn donderdag over een breed front lager gesloten na de eerste berichten over het gecrashte toestel van Malaysia Airlines uit Amsterdam. De AEX leverde een procent in op 404,84 punten en de Duitse beurs eindigde ruim een procent lager. In Frankrijk noteerde de hoofdgraadmeter zelfs 1,2 procent in het rood.

Na een relatief saaie dag schoten de beurzen in de stress nadat berichten bekend werden dat een vliegtuig van Malaysia Airlines in Oekraïne was neergestort. Onzekerheid over de oorzaak van het neerstorten maakt dat beleggers voor de uitgang kiezen, aldus analist Christopher Ho van AFS.

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van ING. De financial leverde 2,9 procent in. Ook elders in Europa waren de financiele waarden de kop van jut.

Ook AkzoNobel, Fugro en Randstad leverden donderdag meer dan twee procent aan beurswaarde in. Slechts drie hoofdfondsen sloten in het groen. TNT Express, Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer eindigden 0,1 procent hoger.

In de AMX domineerde het rood de koersenborden eveneens. Met een dagverlies van 4,2 procent was uitzender USG People de grootste daler. NSI en BAM leverden respectievelijk 3,2 en 1,8 procent in. BAM was niet de enige bouwer die moest inleveren. Ook smallcaps Ballast Nedam en Heijmans werden flink geraakt en gaven respectievelijk 6,3 en 4,3 procent prijs. Met 0,2 procent koerswinst wasWereldhave de grootste stijger in de Midkap.

Het lokaal genoteerde Pharming Group won zeventien procent nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration eindelijk toestemming had gegeven om Ruconest op de markt te brengen.