Eerste blik op Avengers' Ultron

Marvel maakte deze week bekend dat twee van hun populairste helden een gedaanteverandering zullen doorgaan; niet alleen neemt een vrouwelijk personage de rol van Thor over in een nieuwe reeks comics, ook zal Sam Wilson, bekend als The Falcon, de rol van Captain America overnemen van Steve Rogers. En aan de vooravond van San Diego Comic-Con geeft Marvel Studios ons, via Enterainment Weekly, de eerste blik op Ultron.

Avengers: Age of Ultron: promotieafbeelding van Entertainment Weekly
Tony Stark, Ultron en Steve Rogers

Ultron, de titulaire figuur uit de tweede Avengers-film, is een uitvinding van Tony Stark. Onder het mom van "dan hoeven we zelf niet meer zoveel moeite te doen" ontwikkelde hij zijn kunstmatige intelligentie, sinds 2008's Iron Man te zien in de vorm van J.A.R.V.I.S., door tot een superheld. Beschikkend over zelfbewustzijn, een lerend vermogen en ontworpen om dreigingen te kunnen inschatten, is Ultron bedoeld om Starks "Iron Legion" van drones (te zien in Iron Man 3) aan te sturen. Handig, zou je denken, maar sciencefictionfans weten dat "self-aware" geen garantie is voor succes.

De analyses van Ultron leiden tot het besef dat het leven op Aarde een stuk vlekkelozer zal verlopen als er geen invloed meer is van de mens. Deze inschatting, voortkomend uit een gebrek aan menselijk inlevingsvermogen, maakt van de door James Spader (The Office, The Blacklist) ingesproken robot de nieuwste bedreiging waar de Avengers de wereld van moeten redden. "Ultron ziet het geheel en denkt 'Okay, we moeten dit radicaal veranderen, wat een beetje gewelddadig gaat worden, maar dan wordt het wel beter.' Hij is niet niemand die 'Muhahah, ik zal weldra heersen!' roept," licht schrijver en regisseur Joss Whedon het personage toe. "Hij heeft een missie, hij wil ons redden."

De tweede Avengers-film, die gepland staat voor een Amerikaanse première op 1 mei volgend jaar, kent ook nieuwe personages in de vorm van Quicksilver en Scarlet Witch, de broer en zus die onlangs al kort te zien waren in een eerdere Marvel-productie. Daarnaast zal The Vision zijn intrede doen, een android met de stem van J.A.R.V.I.S. (Paul Bettany). In een artikel over de film publiceerde Enterainment Weekly nog een reeks foto's uit de film en van de set.

Avengers: Age of Ultron: Quicksilver en Scarlet Witch
In Godzilla nog getrouwd, hier broer en zus: Aaron Taylor-Johnson en Elizabeth Olsen als Quicksilver en Scarlet Witch.

Avengers: Age of Ultron: Chris Evans, Jeremy Renner, Robert Downey Jr en Don...
Hangin' out in Stark Tower: een paar Avengers en een Iron Patriot.

Avengers: Age of Ultron: kostuums
Kleren maken de man. En vrouw. En Hulk. Of die juist niet?

Avengers: Age of Ultron: Joss Whedon met Elizabeth Olsen en Jeremy Renner
Eigenlijk is Joss Whedon gewoon de big chief van de Avengers.

Avengers: Age of Ultron: Hawkeye
Vuurgevecht in Sherwood Forest! Of is dit iets anders?

Avengers: Age of Ultron: Black Widow
Auw, mijn rug!

Avengers: Age of Ultron: Bruce Banner en Tony Stark
Het ideale duo voor Avengers 3: Weird Science.

Avengers: Age of Ultron: Captain America en Thor
Pardon mevrouw, mogen wij uw toilet even gebruiken?

Tijdens een perspresentatie voor Guardians of the Galaxy liet Marvel-topman Kevin Feige bovendien een sizzle reel voor Avengers: Age of Ultron zien. De beelden toonden, volgens Radio Times, een eerste blik op Tony Starks 'Hulkbuster' armor (waarvan hieronder een ontwerpschets te zien is), Quicksilver en Scarlet Witch in actie (en in de cel) en de gerenoveerde Stark Tower. In de eerste film kreeg Tony Starks wolkenkrabber in Manhattan nogal wat klappen, en in de tussentijd heeft hij de toren omgebouwd tot een Avengers Tower, waar door het strategisch wegvallen van een aantal letters in de vorige film al naar werd gehint. Stark levert onderdak en financiële middelen voor de Avengers, nu S.H.I.E.L.D. (voorlopig?) passé is. De toren heeft laboratoria voor hemzelf en Bruce Banner en ruimte om een Quinjet te parkeren. "Ik geloof dat er ook twee bars zijn," voegt Feige er aan toe. Ja, wat is Tony Stark zonder een plek om te ontspannen?

Avengers: Age of Ultron: Hulkbuster ontwerpschets

Avengers: Age of Ultron is nog volop in productie, momenteel in de studio's in Londen. De cast vliegt naar verwachting volgende week naar San Diego om de film te promoten; wie weet wordt daarna wat videomateriaal vrijgegeven voor de rest van de wereld.