Kilometers gasleiding niet aardbevingsbestendig

Tientallen kilometers gasleiding van de Gasunie zijn niet bestand tegen een zware aardbeving. Het gaat om het ondergrondse Gasunie-netwerk van voor 1964, laat de Gasunie weten. Alle oude leidingen worden vervangen.

Door de gaswinning in Groningen kunnen zich steeds zwaardere aardbevingen voordoen. De Gasunie liet haar netwerk daarom volledig doorlichten op aardbevingen met een kracht tussen de 3.9 en 5.0 op de schaal van Richter. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Deltares blijkt dat dit problemen kan geven bij enkele tientallen kilometers leiding die voor 1964 zijn aangelegd.

"Laat ik vooropstellen dat onze leidingen nu veilig zijn", benadrukt een woordvoerder van het staatsbedrijf. "De onderzoeken concluderen dat het overgrote deel van onze leidingen bevingen met een kracht van 5.0 op de schaal van Richter kunnen doorstaan. De voorspellingen zijn dat de bevingen in de toekomst zwaarder worden.'

Om het zekere voor het onzekere te nemen worden alle oude leidingen de komende drie tot vier jaar vervangen. Gasunie wil niet zeggen hoeveel dat gaat kosten.