EP'er: werklozen zijn net negers

Uitlatingen van een Europarlementslid uit Polen hebben woensdag boze reacties uitgelokt in Straatsburg. Verscheidene Europarlementariërs eisen een sanctie wegens racisme tegen Janusz Korwin-Mikke van het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP).

In een debat over jeugdwerkloosheid refereerde hij aan het minimumloon dat de Amerikaanse president Kennedy invoerde. Volgens de Pool erkende Kennedy dat hij hiermee de industrie van het noorden wou beschermen tegen concurrentie van goedkope arbeid uit het zuiden. "Vier miljoen mensen verloren hun job. Wel, het waren vier miljoen negers", zei Korwin-Mikke. "En nu hebben we twintig miljoen Europeanen die de negers van Europa zijn. Ze worden behandeld als negers."

De twintig miljoen waar Korwin-Mikke het over heeft zijn de Europese werklozen. Volgens de libertarische opvattingen van zijn partij zijn die beter af zonder minimumloon en met forse belastingverlagingen, dan met een verzorgingsstaat.

De 72-jarige Korwin-Mikke neemt vaker geen blad voor de mond. Vorig jaar raakte hij in opspraak met de stelling dat er geen bewijs is dat Hitler van de Holocaust afwist. Democratie vindt hij een dom systeem omdat het twee zwervers dubbel zoveel stemrecht geeft als een professor. Ook vrouwen ziet hij liever niet stemmen omdat ze volgens hem minder intelligent zijn en bovendien geneigd om voor de verzorgingsstaat te stemmen.

Korwin-Mikke werd vorige maand overigens met Geert Wilders en Marine Le Pen gespot. Dat leide tot speculatie dat het KNP zich bij een eurosceptische fractie zou voegen. De vorming daarvan mislukte echter.