Hamas wijst wapenstilstand met IsraŽl af

Hamas heeft het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand afgekeurd. Dat heeft een hoge functionaris binnen de organisatie dinsdag gezegd. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei kort daarvoor dat Israël wel met het staakt-het-vuren akkoord gaat.

Egypte hoopte met het voorstel een einde te maken aan het al dagen durend geweld dat aan zeker 192 mensen het leven heeft gekost. Volgens het plan moesten de wapens binnen twaalf uur na de 'onvoorwaardelijke acceptatie' van beide kanten worden neergelegd. Vervolgens zouden binnen twee dagen de grenzen van Gaza heropend worden en in Caïro gesprekken worden gehouden.

"Dit voorstel is onacceptabel", zei Sami Abu Zuhri vlak na de bekendmaking van de Israëlische premier. De militaire tak van Hamas schreef op zijn website dat het voorstel 'de inkt niet waard is waarmee het geschreven is'.

Hamas wantrouwt de beloftes van Egypte en Israël om de grensblokkades op te heffen. Dergelijke beloften werden ook gedaan in 2012, maar werden al snel weer gebroken toen het geweld oplaaide. "Het is niet logisch om mensen die lijden onder agressie te vragen de wapens neer te leggen om vervolgens afspraken te maken waar Israël zich in het verleden niet aan heeft gehouden", aldus een anonieme functionaris van Hamas.

Israël begon een week geleden met een offensief, naar eigen zeggen als reactie op raketbeschietingen vanuit Gaza en heeft gewaarschuwd dat het offensief wordt uitgebreid als de wapenstilstand wordt afgewezen. "Zoals u weet heeft het kabinet het Egyptische voorstel geaccepteerd. Als Hamas dit verwerpt, dan zet Israël de operaties voort en worden deze uitgebreid. Hamas zal er achter komen dat het alleen staat, zelfs in de Arabische wereld, waar het voorstel wordt gesteund", aldus een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris.

Dat Hamas niet bereid is de wapens neer te leggen bleek wel uit een raketaanval die plaatshad kort nadat het voorstel was afgewezen. Drie raketten werden vanuit Gaza afgevuurd. Ze kwamen terecht in een veld bij de Israëlische stad Ashkelon, maar richtten geen schade aan.