Noord-Korea vuurt granaten af

Noord-Korea heeft maandag artilleriegranaten afgevuurd die langs de zeegrens met Zuid-Korea in zee terecht kwamen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger maandag gezegd. Zondag lanceerde Noord-Korea al twee korteafstandsraketten.

De granaten werden afgevuurd vanaf land en omdat de projectielen ten noorden van de zeegrens terechtkwamen heeft Zuid-Korea niet teruggeschoten. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft het Noorden zo'n honderd granaten afgevuurd.

De afgelopen tijd heeft Pyongyang een ongebruikelijk goot aantal rakettesten uitgevoerd. Dat lijkt strijdig met de aangekondigde maatregelen die de spanningen tussen beide landen moeten verminderen. De tegenstrijdige signalen die Pyongyang afgeeft wijzen er volgens analisten op dat het Noorden zijn defensieve mogelijkheden verder wil uitbreiden, ongeacht of Seoul en Washington concessies doen aan Noord-Korea, zoals het afbouwen van het aantal militaire oefeningen.

Eerder maandag zei Seoul dat het Noorden heeft ingestemd met overleg. De gesprekken moeten donderdag plaatsvinden in een grensstad en hebben als onderwerp de deelname van Noord-Korea aan de Asian Games.