1 op 3 burgerdoden Gaza is kind

Van de Palestijnse doden in de Gazastrook door Israëlische aanvallen was tot zaterdag 70 procent burger. Bijna één op de drie gedode burgers was een kind. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties over de situatie in de Gazastrook.

Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (Unocha) is bezorgd over de naleving van het internationale humanitaire recht. De VN hebben ook kritiek op de aanhoudende willekeurige raketbeschietingen op Israëlische steden door Palestijnse militanten. Daardoor zijn tot zaterdag zeker zeven gewonden gevallen aan Israëlische zijde.

Volgens de VN is de schade aan de elektriciteits- en watervoorziening in de Gazastrook en sanitaire voorzieningen reden voor zorgen. Zaterdag zaten 400.000 mensen in de Gazastrook zonder elektriciteit en waren 750 huizen vernietigd. Duizenden Palestijnse kinderen hebben psychologische hulp nodig, aldus de VN.

Het dodental in de Gazastrook was op het moment van de VN-cijfers 126, terwijl ruim 900 mensen gewond waren geraakt. Zondag is het dodental opgelopen tot boven de 160.