Familie dode crimineel wil eisen bescherming weten

De moeder en de weduwe van de in mei geliquideerde crimineel Gwenette M. willen weten onder welke voorwaarden justitie hem bescherming had aangeboden. In een brief aan hoofdofficier van justtiie Theo Hofstee eisen zij opheldering, schrijft Het Parool zaterdag.

Eind december deed M. aangifte van een mislukte aanslag op zijn leven in Amsterdam-Zuid. Hierbij werd ook gesproken over bescherming.

De advocaat van M., Nico Meijering, stelde eerder al dat M. toen te horen kreeg dat hij alleen bescherming zou krijgen als hij zou vertellen wie volgens hem achter de mislukte aanslag zat en wat hij wist over de reeks liquidaties van de afgelopen jaren in de Amsterdamse onderwereld.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft overigens stellig ontkend dat justitie alleen in ruil voor informatie bescherming heeft aangeboden. Wel heeft justitie aangegeven dat M. geen bescherming kreeg omdat hij praktische vragen over bijvoorbeeld zijn verblijfplaats niet beantwoordde.

M. wilde eerst met zijn advocaten overleggen over de vragen van justitie en werd in de tussentijd niet bewaakt. Vragen over de voorwaarden bleven volgens Meijering onbeantwoord. In mei werd M. doorzeefd met meer dan tachtig kogels.

De advocaat eist nu inzage in de volledige aangifte die M. op 27 december deed, omdat daarin te lezen zou staan welke voorwaarden aan de bescherming werden verbonden. "De familie krijgt steeds meer het gevoel dat hier één en ander onder de pet wordt gehouden", zegt hij in Het Parool.

Verschillende officieren van justitie zouden al hebben geweigerd de aangifte te verstrekken. Daarom probeert de raadsman het nu bij de hoofdofficier van justitie. Justitie bevestigt in de krant dat de brief is binnengekomen, maar wil nog niet op de inhoud ingaan.