Netanyahu: ik zwicht niet voor internationale druk

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu laat zich niet beïnvloeden door internationale druk om zijn offensief op Gaza te staken. Dat heeft hij vrijdag op een persconferentie gezegd. Israël stopt het offensief pas zodra de raketbeschietingen uit de Gazastrook worden beëindigd.

"Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden", aldus een strijdbare Netanyahu.

De regeringsleider voerde de afgelopen dagen naar eigen zeggen 'goede gesprekken' met enkele staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en enkele Europese leiders. Ondertussen werd vanuit de Verenigde Naties, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Turkije en andere landen kritiek geuit op het gewelddadige optreden van Jeruzalem.

Volgens Netanyahu bestookte het leger de afgelopen vier dagen meer dan duizend doelwitten in Gaza. De krijgsmacht zet twee keer zo veel middelen in als bij een vergelijkbaar offensief in 2012. Meer dan honderd Palestijnen vonden tot nu toe de dood.

Mensenrechten
Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay van de Verenigde Naties schendt het luchtoffensief op Gaza mogelijk het internationaal recht, dat het bestoken van burgerdoelwitten verbiedt.

Israël heeft naar eigen zeggen tot nu toe meer dan 1100 doelwitten in Gaza bestookt. Het zou daarbij gaan om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Strijders van Hamas hebben vanuit de Gazastrook meer dan 550 raketten op Israël geschoten. Pillay zegt dat beide partijen zich aan het internationaal recht moeten houden.

Bovendien zegt Pillay 'ernstige twijfels' te hebben 'over of de Israëlische aanvallen in lijn zijn met internationale wetgeving op het gebied van de mensenrechten'. Volgens haar zijn burgers de belangrijkste slachtoffers van het conflict tussen Israël, Hamas en andere gewapende rebellenbewegingen in Gaza. Pillay roept alle partijen op om de beschietingen onmiddellijk te staken.

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël wijst er in de Volkskrant evenwel op dat Hamas zich juist met opzet richt op het veroorzaken van burgerdoden door het afschieten van talloze raketten. Ondanks dat slagen ze daar tot dusver niet of nauwelijks in. Israël zou er daarentegen juist alles aan doen om burgerdoden te vermijden.