Ruim 12 miljoen zagen verlies Oranje bij NOS

Maar liefst 12,4 miljoen mensen hebben woensdagavond bij de NOS gezien hoe Nederland in de halve finale van het WK verloor van Argentinië. Dat is een record, blijkt uit aanvullend onderzoek van bureau GfK op de eerder gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De teller van dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Ster, NOS, de Nederlandse Publieke Omroep en de Stichting Kijkonderzoek, komt hoger uit dan de 9,1 miljoen die eerder werd gemeld. Hierbij ging het namelijk om het gemiddeld aantal kijkers thuis op enig moment tijdens de wedstrijd. Het aantal mensen dat buitenshuis keek, is nu ook in kaart gebracht.

Bijna 10,9 miljoen mensen keken de wedstrijd met of zonder visite thuis en 1,5 miljoen voetbalfans volgden de halve finale buiten de deur, bijvoorbeeld in een café of groot scherm op een plein. Hiermee staat deze halve finale op nummer 1 in de top 10 van meest bekeken Oranje-wedstrijden ooit. Op de tweede plek volgt de halve finale uit 2010, Uruguay - Nederland met 12,2 miljoen kijkers. De finale Nederland - Spanje van 4 jaar geleden staat op nummer 3. Nieuw van dit WK in de top 10 zijn Nederland - Chili (7e plek) en Australië - Nederland (9e plek).

Ruim 12 miljoen zagen verlies Oranje bij NOS
Ruim 12 miljoen zagen verlies Oranje bij NOS (Foto: ANP)