'Britse sterren ontwijken belasting'

George Michael, Arctic Monkeys en Michael Caine hebben op een dubieuze manier belasting in hun thuisland ontweken. Dat schrijven Britse media op basis van The Times. De Britse sterren namen - samen met onder anderen sporters, zakenlieden, advocaten en artsen - deel aan een programma waarmee de fiscus 1,2 miljard pond misliep.

George Michael zou 6,2 miljoen pond hebben ondergebracht in het zogenoemde Liberty-programma, waardoor hij bij de Britse belastingdienst kon doen alsof hij grote verliezen had geleden. Hij had voor deelname 443.000 pond over.

In het geval van Arctic Monkeys zou het om 557.000 tot 1,1 miljoen pond gaan. De artiesten behoren volgens The Times tot een groep van 1600 Britten die belasting ontweken. De krant kreeg namen en bedragen in handen.

De constructie die de welvarende Britten gebruikten, is niet illegaal. Wel is er geregeld discussie over het naar het buitenland sluizen van inkomsten.

Woordvoerders van Caine en Arctic Monkeys willen niet reageren op de berichten. De zegsman van Michael stelt dat de zanger een 'erg drukke' agenda heeft en daarom geen vragen kan beantwoorden.

Katie Melua, die ook betrokken zou zijn bij de belastingontwijking, stelt dat ze op aanraden van haar accountant deelnam. Inmiddels heeft de zangeres naar eigen zeggen open kaart gespeeld met de Britse belastingdienst.