Teeven heeft Alzheimer mbt witwasdeal

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft - hoe onverwachts en toevallig - 'onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële afwikkeling van de schikking' die hij als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag in antwoord op Kamervragen. De vrije vertaling hiervan luidt 'FOK! jullie, wij hebben schijt!'

De SP en ChristenUnie hadden erop gewezen dat Teeven eerder had gezegd 'alles te weten' over de deal. Maar de uitspraken van Teeven in de media hadden uiteraard betrekking op de schikking 'en niet zozeer op de financiële afwikkeling van de schikking', liegt Opstelten.

Hiermee blijft het onduidelijk wat precies is overgemaakt aan Cees H. tijdens de omstreden witwasdeal. Opstelten beweerde eerder dat de schikking twee miljoen gulden bedroeg, waarvan H. 1,25 miljoen gulden kreeg en de staat 750 duizend. De voormalige en huidige advocaat van H. stelden echter dat vijf miljoen is overgemaakt. Daarop eiste de Kamer al meerdere keren opheldering, maar kreeg telkens een dikke middelvinger van Teeven en Opstelten.

Ook de suggestie van de SP en het CDA om informatie op te vragen in Luxemburg, waar het geld was gestald, wijst Opstelten van de hand. Dat zou alleen maar duidelijk maken dat ze zich een slag in de rondte liegen kan alleen bij lopende zaken, en de strafzaak tegen H. is inmiddels onherroepelijk geworden. "Er is anno 2014 voor het OM geen enkele rechtsbasis om een vordering te doen aan de Luxemburgse autoriteiten teneinde informatie over individuele rekeningen van klanten van een Luxemburgse bank op te vragen. Daartoe zie ik geen mogelijkheden", aldus Opstelten. Luxemburg zelf boodt eerder al aan de informatie te overhandigen.

Begin vorige maand werd duidelijk dat Opstelten het bankafschrift van de omstreden witwasdeal tussen H. en Teeven bewust heeft kwijtgemaakt niet heeft kunnen vinden. De advocaten van H. stellen niets te kunnen zeggen vanwege hun beroepsgeheim.

Update

Bericht voorzien van accurate duiding