Asielzoekers naar voormalige bajesboten

Asielzoekers worden straks mogelijk opgevangen in de twee voormalige bajesboten. Dat zou moeten gebeuren in Zaandam. De gemeente Zaanstad doet hier onderzoek naar, heeft het gemeentebestuur woensdag bekendgemaakt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft Zaanstad gevraagd mee werken aan extra opvanglocaties, die nodig zijn vanwege het relatief grote aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen op de voormalige bajesboten, die in de Isaac Baarthaven zouden moeten komen te liggen.

De 'detentiepontons' werden in 2006 door de staat gekocht om illegalen in onder te brengen, vanwege het toenmalige tekort aan cellen in reguliere gevangenissen. In 2012 werden de boten weer van de hand gedaan, omdat er geen cellentekort meer was. De huidige eigenaar wil ze ombouwen tot hotelboten. Ze liggen nu in de Amsterdamse haven.

Op de bajesboten was in het verleden veel kritiek vanwege de slechte omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers er werden opgesloten.