'Vijftig nieuwe ebolagevallen in week tijd'

Sinds afgelopen week zijn er zeker vijftig nieuwe ebolabesmettingen in de West-Afrikaanse landen Liberia en Sierra Leone bijgekomen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gemeld. Dit brengt het totale aantal besmettingen op 844. Tot nu toe zijn 518 mensen aan het virus overleden.

In Liberia kwamen er zestien nieuwe patiënten bij sinds 3 juli. In Sierra Leone, dat tot nu toe het minst zwaar werd getroffen van de drie ebolahaarden, kwamen er 34 nieuwe gevallen bij. De meeste besmettingen en sterfgevallen vonden plaats in Guinee, dat aan zowel Liberia als Sierra Leone grenst. Volgens WHO-medewerkers schetsen de nieuwe besmettingen een 'gemengd beeld'. In Guinee liep het aantal besmettingen namelijk juist terug.

Volgens de WHO is deze uitbraak de dodelijkste die zij heeft meegemaakt. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. Het virus kwam voorheen alleen voor in Midden- en Oost-Afrika. Het kan drie weken duren voordat iemand die met ebola besmet is geraakt symptomen vertoont. Volgens de WHO ligt het sterftecijfer bij deze uitbraak dicht bij de zeventig procent.