Japan maakt zich op voor extreme tyfoon

Japan zet zich schrap voor tyfoon Neoguri. Volgens het Japanse KNMI is de superstorm er één uit een categorie die slechts eens in de tientallen jaren voorkomt. Nu al produceert de storm, die koerst richting het zuidelijke eiland Okinawa en vervolgens vermoedelijk de eilanden Kyushu en Shikoku aandoet, windstoten van 250 kilometer per uur. Mogelijk wordt hij nog krachtiger en groeit hij dinsdag uit tot een "extreem intense" storm, waarschuwen meteorologen.

Mensen op Okinawa krijgen het advies in een vroeg stadium een veilig heenkomen te zoeken. Op het eiland staan geen kerncentrales. Op Kyushu en Shikoko staan wel twee nucleaire installaties. Beiden zijn in verband met Neoguri stilgelegd. Bewoners van de stad Amakusa niet ver van Nagasaki op het eiland Kyushu, zijn al opgeroepen zich in veiligheid te brengen.

Meteorologen waarschuwen niet alleen voor de harde wind van Neoguri, met aanhoudende snelheden tot 180 kilometer per uur, maar ook voor hevige regenval. Er bestaat gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen.

Japan maakt zich op voor extreme tyfoon
Japan maakt zich op voor extreme tyfoon (Foto: ANP)