Arctic Sunrise mogelijk naar Amsterdam gesleept

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise dat driekwart jaar aan de ketting heeft gelegen in het ijzige Russische Moermansk moet mogelijk naar Amsterdam worden gesleept. Het schip is flink beschadigd en of het zelfstandig kan varen is nog onduidelijk. Dat meldt de milieuorganisatie vrijdag.

Veel apparatuur die nodig is om veilig te navigeren en te communiceren is verdwenen of kapot, laat Greenpeace weten. Een woordvoerder vertelt dat de Arctic Sunrise een zware ijsbreker is, die dagelijks onderhoud nodig heeft. Onderhoud is door de Russische autoriteiten echter niet of onvoldoende geregeld. Ook zijn bij het enteren van het schip spullen meegenomen voor onderzoek, vertelt de zegsvrouw. "Daarbij zijn ook spullen vernield."

Of de milieuorganisatie stappen gaat ondernemen om de schade vergoed te krijgen van de Russische autoriteiten, is nog onduidelijk. "We hebben een onafhankelijk inspectieteam onderzoek laten doen, maar de totale omvang van de schade is nog onbekend. Als we stappen gaan ondernemen, moeten we dat wel weten."

Het schip moet hoe dan ook vertrekken uit Moermansk, vertelt de woordvoerder. Kapitein Daniel Rizzotti laat weten dat hij en zijn crew de komende weken de systemen aan boord weer optuigen en het schip voorbereiden voor een vertrek uit Moermansk. "Uiteindelijk is het ons doel om de ijsbreker weer helemaal zeewaardig te krijgen, zodat hij weer deel kan gaan uitmaken van onze wereldwijde milieucampagnes, en dan vooral onze missie om de Noordpool te beschermen."

De bestemming van het schip is een scheepswerf in Amsterdam. "Zodra kan worden vertrokken uit de Russische havenstad, doen we dat", aldus de milieuorganisatie.

De Arctic Sunrise werd vorig jaar door Rusland aan de ketting gelegd na een actie van de milieuorganisatie tegen het boren naar olie in de Barentszzee. Begin juni werd bekend dat Greenpeace het schip terugkrijgt.