Zomervakantie begonnen in Noord-Nederland

In Noord-Nederland is vrijdag de zomervakantie begonnen. Kinderen van de basis- en middelbare scholen in de regio zijn tot 18 augustus vrij. Officieel begint de schoolvakantie pas zaterdag, maar veel scholen zijn vrijdag al gesloten. Noord-Nederland is dit jaar de eerste regio in Nederland die vakantie krijgt.

Vakantiegangers hoeven waarschijnlijk niet bang te zijn dat ze in Nederland in de file terechtkomen. De ANWB verwacht weinig extra drukte op de snelwegen. De grote vakantie-uittocht wordt pas verwacht vanaf vrijdag 18 juli, de week nadat het WK is afgelopen.

In het buitenland is het komend weekeinde mogelijk wel druk op de weg, omdat ook in buurlanden de schoolvakantie begint. In België kan het druk worden rond het muziekfestival Rock Werchter bij Leuven, in Frankrijk vooral op de rondweg van Parijs.

Mensen in de regio Zuid-Nederland moeten nog een week wachten voor ze op vakantie kunnen. In Midden-Nederland moet nog twee weken worden doorgewerkt. Zij krijgen op 19 juli vrij.

Zo'n 10,5 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op vakantie, verwacht de ANWB. Ongeveer 7,8 miljoen Nederlanders zoeken de zon in het buitenland, 2,7 miljoen viert vakantie in eigen land. Dat is een half procent lager dan vorig jaar.

Frankrijk wordt dit jaar wederom de populairste vakantiebestemming, zo verwacht de ANWB. Ook gaan veel vakantiegangers naar Spanje en Duitsland. Zoals altijd wordt veel file verwacht op de Franse snelwegen richting het zuiden.

Echt druk wordt het op de Franse wegen op de zaterdagen 12 en 26 juli. De zwarte zaterdagen, dagen met absolute topdrukte, worden verwacht op 2 en 9 augustus.