Vrouwen (niet) welkom bij Hearthstone-toernooi

Vrouwen zijn niet welkom om deel te nemen aan een aankomend internationaal Hearthstone-toernooi. Vrouwen en mannen hebben ieder aparte toernooien en voor vrouwen is er geen Hearthstone-toernooi beschikbaar. Hearthstone is een kaartspel van ontwikkelaar Blizzard.

Vrouwen hebben dus geen kans om te laten zien hoe goed zij zijn en een eventuele prijs mee naar huis te nemen. Onder het mom, bij andere sporten gebeurt het ook dus hier ook, zijn eSporten van het IeSF verdeeld in twee categorieën, mannen en vrouwen. Het IeSF, het International eSports Federation, stelt voor beide geslachten toernooien beschikbaar. Zij zeggen dit te doen om eSports te promoten en geven hiervoor twee redenen.

ESports wordt gedomineerd door mannen, vrouwelijke gamers zijn slechts een klein deel van het totaal. Door toernooien enkel voor vrouwen te organiseren wil het IeSF zorgen voor een groei bij het aantal vrouwelijke gamers. Daarnaast geven zij de internationale normen als reden. Om eSports als een officiële sport te krijgen, moeten wij net zo zijn als andere sporten. Hierbij wordt schaken als voorbeeld genoemd, waar mannen en vrouwen ook aparte competities hebben.

In een volgend statement zegt een woordvoerder dat het de hoogste prioriteit is om eSports te promoten, en dat het IeSF zal luisteren naar wat spelers te zeggen hebben.

Hearthstone

Update 13:03
De IeSF heeft haar beleid gewijzigd na een spoedzitting. Alle toernooien die eerst alleen voor mannen waren, staan nu open voor iedereen. De toernooien voor alleen vrouwen blijven daarnaast gewoon bestaan. En er is nu ook een Tekken Tag Tournament 2-toernooi waar mannen aan mee kunnen doen.

Daarnaast biedt Alex Lim, de algemeen directeur voor internationale relaties van IeSF, zijn excuses aan op de volgende wijze: “As we strive to do the best we can to promote eSports as a true sport beyond any barriers, mistakes might happen along the way, but it is our duty as a community of eSports fans and enthusiasts to learn from those mistakes and to make sure they remain in the past.