Costa Rica verwacht oorlog tegen Oranje

Costa Rica hoopte dit WK de ogen van de wereld op zich gericht te krijgen. In dat doel is de ploeg met vlag en wimpel geslaagd. Met aanvallend voetbal verraste Costa Rica sterker geachte tegenstanders als Italië en Uruguay. Engeland bleef steken op een gelijkspel, en in de achtste finale moest Griekenland er na strafschoppen aan geloven. In de kwartfinale wacht Nederland.

"De wereld laten kennismaken met het Costa Ricaanse voetbal: dat was een van onze hoofddoelen", zei verdediger Giancarlo González woensdag tegenover de verzamelde media. "Sommige van onze spelers doen het goed in grote Europese competities, en wij willen laten zien dat zij deuren kunnen openen voor ons."

Volgens González heeft Costa Rica tijdens de afgelopen vier wedstrijden laten zien dat de ploeg niet hoeft onder te doen voor grote sterren uit de Europese topcompetities. "Wij hebben laten zien dat wij ook in die competities kunnen spelen."

De volgende horde op weg naar een historische prestatie is Nederland. Zaterdagavond staan beide kwartfinalisten tegenover elkaar. De winnaar van die onderlinge ontmoeting kruist de degens met de winnaar van een onderonsje tussen België en Argentinië.

González verwacht een zware dobber te hebben aan Oranje, maar put moed uit de vorige wedstrijden van Costa Rica. "Ik heb het gevoel dat de aankomende wedstrijd een oorlog zal worden, op een goede manier dan. Nederland heeft veel wapens."