Marokkaanse rapper weer cel in om beledigen politie

Een Marokkaanse rapper die naam maakte met zijn tirades tegen de gevestigde orde draait opnieuw de gevangenis in. De rechter legde Mouad Belghouat, alias El-Haqed, dinsdag vier maanden celstraf op voor openbare dronkenschap en het belagen van een politieman.

El-Haqed, Arabisch voor De Woedende, werd in mei opgepakt bij een voetbalstadion. Hij zou op de zwarte markt kaartjes hebben verhandeld. Die tenlastelegging werd later echter ingetrokken, zei Samira Kinani van de Marokkaanse Mensenrechtenvereniging na afloop van de rechtszitting van dinsdag. Kinani woonde de strafzaak bij.

De verdediging houdt vol dat Belghouat zich niet beledigend heeft uitgelaten tegen politieagenten. De rapper zou juist hebben geweigerd een woord aan de politie vuil te maken. De rechter had aan dat verweer echter geen boodschap.

El-Haqed staat bekend om zijn maatschappijkritische en taboedoorbrekende teksten. Hij maakt zich kwaad over de kloof tussen arm en rijk in zijn land en nam deel aan de 20 februari-beweging. Die hervormingsbeweging ging in 2011, tijdens de Marokkaanse versie van de Arabische Lente, de straat op om een democratischer Marokko te eisen. Dankzij de inspanningen van de rapper sloeg de protestcampagne volgens velen ook aan bij de Marokkaanse onderklasse.

Belghouat was pas een jaar op vrije voeten. In mei 2012 verdween hij voor een jaar achter de tralies wegens het beledigen van ambtenaren. In zijn liedje Honden van de Staat had hij de politie ervan beticht steekpenningen aan te nemen.

Volgens mensenrechtenactivisten hebben de hervormingen, waarmee de koning de hervormingsbeweging voorlopig de wind uit de zeilen nam, Marokko niet werkelijk veranderd. Ze wijzen onder meer op de nieuwe veroordeling van Belghouat.