NS dumpt toiletjuffrouwen grote stations

De NS heeft de toiletjuffrouwen op de grote stations maandag verteld dat hun contracten aan het eind van het jaar niet worden verlengd. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De spoorwegen willen dat de toiletten op de stations meer klasse gaan uitstralen.

Reizigers oordelen volgens de NS nu te verschillend over de kwaliteit van wc's. Op twintig grote stations zijn 21 toiletruimten aanwezig. Ze worden allemaal door een andere toiletjuffrouw geëxploiteerd.

"De kwaliteit moet omhoog. Wij willen dat op ieder station dezelfde hoge standaard komt. De toiletten moeten niet alleen schoon en toegankelijk zijn, maar ook herkenbaar. Het toilet op het station moet een kwaliteitsmerk worden", zegt Boukje Bügel, directeur retail van de NS-stations in de krant.

De spoorwegen hebben het bedrijfsleven gevraagd een bod te doen voor de exploitatie. Eerst voor de toiletten op de grote stations, maar daarna ook voor de kleine stations. De huidige toiletjuffrouwen kunnen in dienst komen van de nieuwe exploitant, zegt Bügel. Het is echter de vraag of ze dat willen, want ze zijn dan hun vrijheid kwijt en moeten voldoen aan de standaard van de nieuwe werkgever.