Naturalis: nog 2 mln voor 'onze' T-rex

Bij een inzamelingsactie om het skelet van een tyrannosaurus rex naar Nederland te halen is tot nu toe drie van de benodigde vijf miljoen euro opgehaald. Dat werd zaterdagmiddag bekendgemaakt in Leiden. Museum Naturalis hoopt de resterende twee miljoen euro nog voor het einde van het jaar bijeen te krijgen.

Naturalis probeert het geld onder meer bijeen te brengen met de crowdfundactie Tientje voor T.rex. Ook kunnen mensen hun naam aan het skelet verbinden en wordt geprobeerd om geld los te peuteren bij fondsen. Tot nu toe leverde dat 3.051.784 euro op.

Het skelet van de vorig jaar in de Verenigde Staten door Naturalis opgegraven T-rex moet een grote publiekstrekker worden als in 2017 het vernieuwde Naturalis opengaat. "Wij zijn eigenlijk het rijksmuseum van de natuurhistorie, waarbij de tyrannosaurus onze Nachtwacht wordt", aldus een woordvoerder eerder.

Behalve de tussenstand werd zaterdag ook een dinosaurusapp gepresenteerd. De applicatie is volgens Naturalis het eerste Nederlandse naslagwerk over dinosauriërs op wetenschappeljike basis en geeft tekeningen en beschrijvingen van 160 verschillende dinosaurussen. Een deel van de opbrengst van de app is voor de T-rex.

Naturalis wil het enige museum buiten Noord-Amerika worden dat een tyrannosaurus rex in zijn collectie heeft en aan het publiek toont. De vijf miljoen euro zijn nodig voor de aankoop, preparatie, het vervoer en het tentoonstellen van het skelet. Het skelet is nu nog van een boer uit de staat Montana op wiens land de dinosaurus werd gevonden.